Kituri Fotovoltaice. Site-ul SolMart este un Project Shop B2B. destinat exclusiv persoanelor juridice.

Alegerea Potrivită pentru Energia Solară: Prosumatori, Baterii Solare sau Ambele?

Introducere: Într-o lume tot mai preocupată de soluțiile durabile de energie, energia solară câștigă teren ca alternativă viabilă și ecologică la sursele tradiționale. O decizie importantă pe care o au clienții de energie solară este alegerea între a deveni prosumatori, a investi în baterii solare sau a opta pentru ambele opțiuni. În acest articol, vom explora aceste posibilități, analizând prețul energiei din România și condițiile oferite prosumatorilor, oferindu-le clienților informații valoroase pentru a lua decizia corectă.

Prosumatori

 1. Prosumatori – Producere și Consum Propriu de Energie Solară: Devenind prosumatori, clienții pot produce și consuma propriul curent solar. Instalând un sistem fotovoltaic pe acoperiș, ei generează electricitate pe timp de zi și o utilizează pentru a alimenta aparatele și dispozitivele electrice. În plus, surplusul de energie poate fi livrat în rețeaua electrică, oferindu-le compensație financiară sau cantitativa in functie de operatorul ales.

Avantaje:

 • Reducerea facturii la energie electrică: Prosumatorii scad dependența de energie electrică achiziționată, ceea ce se reflectă în costuri mai mici la facturi.
 • Impact ecologic pozitiv: Producția de curent solar reduce emisiile de carbon și contribuie la protejarea mediului înconjurător.

Dezavantaje:

 • Dependență de condițiile climatice: Producția de energie solară este influențată de radiația solară disponibilă, ceea ce poate duce la fluctuații în producție în zilele noroase sau în perioadele cu mai puține ore de soare.
 • Lipsa alimentării în caz de întreruperi: În timpul întreruperilor de curent, prosumatorii nu beneficiază de electricitate din sistemul lor fotovoltaic, deoarece acesta este oprit pentru a proteja lucrătorii de mentenanță.

Baterii solare

 1. Baterii Solare – Stocarea Excedentului de Energie: O altă opțiune este investirea în baterii solare pentru a stoca surplusul de energie produs în timpul zilei și a o utiliza ulterior în perioadele cu producție scăzută sau absentă, cum ar fi noaptea sau în zilele noroase.

Avantaje:

 • Autonomie energetică: Bateriile solare oferă clienților posibilitatea de a beneficia de energie electrică în timpul nopții sau în caz de întreruperi temporare ale rețelei publice.
 • Maximizarea energiei solare: Prin stocarea surplusului de energie, clienții pot utiliza în mod eficient resursele solare disponibile.

Dezavantaje:

 • Costuri inițiale mai ridicate: Investiția în baterii solare adaugă un cost suplimentar sistemului fotovoltaic, acesta fiind un factor de decizie pentru mulți utilizatori.
 • Cicluri limitate de încărcare și descărcare: Durata de viață a bateriilor solare este limitată, iar numărul de cicluri de încărcare și descărcare desi este destul de mare poate influența eficiența și durabilitatea acestora.

Combinația Ideală

 1. Combinația Ideală – Prosumatori cu Baterii Solare: Mulți utilizatori optează pentru o combinație între statutul de prosumator și utilizarea bateriilor solare pentru a beneficia de avantajele ambelor opțiuni. Această abordare permite producția, consumul propriu și stocarea excedentului de energie în același timp.

Avantaje:

 • Independență sporită: Având atât sistemul fotovoltaic, cât și bateriile solare, clienții devin mai independenți energetic, având control asupra producției, consumului și stocării energiei solare.
 • Flexibilitate: Combinația între prosumatori și baterii solare oferă flexibilitate în gestionarea și adaptarea consumului și stocării energiei în funcție de nevoi și condiții externe.

Concluzie: Alegerea între a deveni prosumator, a investi în baterii solare sau a opta pentru ambele opțiuni depinde de nevoile și preferințele individuale ale fiecărui client. Costurile inițiale, condițiile de producție a energiei solare din zona respectivă și gradul de independență energetică dorit sunt factori importanți de luat în considerare. Solmart.ro, cu experiența și expertiza sa în domeniul energiei solare, se află la dispoziția clienților pentru a-i ajuta să facă alegeri informate, instalând și întreținând sisteme fotovoltaice potrivite nevoilor lor. Începe acum și transformă energia solară într-o resursă valoroasă pentru afacerea ta.